Svaki treći pao za slobodu : Odana je počast narodu kotara Vojnić koji je tokom NOB-a dao 7.000 civilnih žrtava i 1.544 pala borca
vojnic godisnjica
VOJNIĆ
- Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod devastiranog spomenika antifašizmu u centru Vojnića, članovi jednog od dva udruženja antifašista u toj općini obilježili su 12. januar 1942. godine, Dan oslobođenja Vojnića. Tada je ovo kordunaško naselje postalo prvo kotarsko mjesto u Hrvatskoj oslobođeno od fašista. Do 1995. godine ovo je bio i Dan općine.

- Okupljeni na 76. godišnjicu oslobođenja odajemo počast narodu kotara Vojnić koji je tokom NOB-a imao dao 7.000. civilnih žrtava i 1.544 pala borca. Svaki treći njegov stanovnik pao je u tom velikom oslobodilačkom ratu dajući život za domovinu, ravnopravnost svih naroda, slobodan rad i život te za sreću budućih generacija. Svaka stopa kordunaške zemlje spomenik je borbe naroda za slobodu a mi smo dužni te spomenike sačuvati od zaborava - kazao je Dušan Crnković, predsjednik Udruženja antifašista Vojnića.

Potom je održana svečana sjednica kojoj su prisustvovali antifašisti iz Karlovca, Duge Rese, Krnjaka i gosti iz Velike Kladuše na čelu sa Sulejmanom Muhamedagićem (93), dok predstavnika vlasti nije bilo. Antifašisti su zahvalili lokalnom SDP-u koji im je ustupio svoje prostorije. O događajima oko oslobođenja i svemu što se događalo oko Petrove gore opširnije je govorio Vlado Đurić, svojevrsni kroničar toga kraja koji je kao dijete preživio brojne ustaške pokolje i obruč na Petrovoj gori.

- Ovo oslobođenje Vojnića dalo je krila onima koji su se nakon jama širom Korduna punih srpskih žrtava odlučili da se bore za slobodu bez obzira što su bili slabiji i malobrojniji te bez oružja. Znali su da će biti mnogo žrtava, ali drugog izbora naprosto nisu imali - rekao je koordinator u SNV-u Rade Kosanović.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc