Korice nagradjenih antologija
BEOGRAD
-  Žiri Književne zajednice Krajine - Beograd, zadužen za dodelu nagrade ''Sava Mrkalj'', u sastavu: Dušan Đaković, predsednik, Milan Pađen i Nikola Korica, na završnoj sednici 22. novembra doneo je jednoglasnu odluku da se jubilarna, deseta nagrada ''Sava Mrkalj'', za 2017. godinu, za izuzetno značajna književna ostvarenja na srpskom jeziku, dodeli Nenadu Grujičiću za dve knjige:

1. Antologija srpske izbegličke poezije ''Prognani Orfeji'' (Brankovo kolo, 2016)
2. Antologija krajiških ojkača ''Pjevaj, ori, prozore otvori'' (RTS i Brankovo kolo, 2017)

Poznati pesnik Nenad Grujičić pokazao je istančan smisao i stvaralačku hrabrost za sastavljanje važnih antologija. Originalan odabir pesama i pesnika napravio je i u svojoj zapaženoj ''Antologiji srpske poezije (1847-2000)'', koja je za kratko vreme doživela ponovljeno izdanje.

Sada su pred nama dve nove antologije Nenada Grujičića, koje se bave, pre svega, poezijom i kulturom Srba Krajišnika. Obe ove antologije našle su se u sudbinskom krugu motiva vezanih za vekovnu Vojnu krajinu, ali i za novo vreme izbeglištva i progona na Balkanu. U antologiji ''Prognani Orfeji'', sa kompetentnim Grujičićevim predgovorom, dominiraju savremeni autori, srpski pesnici, ukupno 116. To su pesnici koji su na svojoj koži osetili žig izbeglištva i progona. Oni su izgnani iz svojih domova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sa Kosova i Metohije. Pesnički svet u antologiji ''Prognani Orfeji'' korespondira sa životom, poezijom i stradanjem Save Mrkalja (1783-1833), svestranim srpskim intelektualcem poreklom sa Korduna, koji je je bio preteča Vuka Karadžića.

Nenad Grujičić
Nenad Grujičić
U drugoj knjizi, ''Pjevaj, ori, prozore otvori'', predstavljeno je srpsko kulturno nasleđe, pevano narodno blago dinarskog čoveka – krajiška ojkača. To su minijature u deseteračkom rimovanom dvostihu, u 2000 primera, sa najboljim literarnim karakteristikama. Osim bogatog Grujičićevog pogovora, po mnogim originalnim potezima, radikalnog po dubini zasecanja ove problematike, te nekoliko bitnih napomena i zapisa, ova antologija po prvi put u našoj kulturi donosi riznicu imena pevača ojkače, blizu 1500 anonimnih darovitih ljudi od sredine 19. veka naovamo, sa geografskih prostora Banije, Korduna, Like, Dalmatinske Zagore i Bosanske Krajine.

U prvoj antologiji, ''Prognani Orfeji'', prevladavaju tuga i bol, a u drugoj, ''Pjevaj, ori, prozore otvori'', radost i optimizam, duhovitost i barabluk, sa izraženom voljom da život u novim okolnostima bude obnovljen i nastavljen. Nenad Grujičić je uspeo pre pet godina da upiše ojkaču u prvi Registar nematrijalnog kulturnog nasleđa Srbije, gde danas ogroman broj izbeglih i prognanih Srba, najpre u Vojvodini, Beogradu i drugim delovima Srbije, čuva i neguje svoju krajišku tradiciju kao dokaz identiteta i životnog kontinuiteta.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade ''Sava Mrkalj'' nalaze se Matija Bećković, Radomir Smiljanić, Dušan Ivanić i drugi.

Nagrada ''Sava Mrkalj'' svečano će biti uručena Nenadu Grujičiću u Biblioteci Grada Beograda 14. decembra u 12 časova.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc