nenad grujicic 1
SREMSKI KARLOVCI
- Žiri Književne zajednice Krajine - Beograd na završnoj sednici 22. novembra doneo je jednoglasnu odluku da se jubilarna, deseta nagrada ''Sava Mrkalj'', za 2017. godinu, za izuzetno značajna književna ostvarenja na srpskom jeziku, dodeli Nenadu Grujičiću za dve knjige:

1. Antologija srpske izbegličke poezije ''Prognani Orfeji'' (Brankovo kolo, 2016)
2. Antologija krajiških ojkača ''Pjevaj, ori, prozore otvori'' (RTS i Brankovo kolo, 2017)

Grujičić za naš portal kaže da je aura Save Mrkalјa, rođenog u Sjeničaku na Kordunu 1783. godine, trpela tokom zemalјskog života žestoke udarce i iskušenja sa okolinom. Objavivši 1810. godine legendarno delo na svega 18 strana, sa ironičnim naslovom, ''Salo debeloga jera libo azbukoprotres'', odmah je izazavao lavinu negiranja. U ćiriličnoj azbuci toga vremena od 46 znakova, Mrkalј je odbacio čak 20. I pre Vuka Stefanović Karadžića napisao je čuvenu izreku: ''Piši kako što govoriš.'' Bez učenja Save Mrkalјa, Vuk ne bi napravio velike rezultate.

Sava Mrkalј je odrastao je u Vojnoj krajini gde uši Srba graničara strižu na svaki šušanj, i gde je sve bilo podređeno oprezu na život i smrt, na učestala ratovanja i izgibije za tuđega cara. U šesnaestoj godini života oslobođen je vojne službe, a već u sedamnaestoj, u Gospiću, bio učitelј đacima starijim od sebe tri-četiri ili čak sedam-osam godina, koji su ga ignorisali ne razumevajući njegovu genijalnost. U životu, što lјubomorom i nerazumevanjem drugih, što sopstvenom nepredvidivom naravi, upadao je u nerešive raskorake.

Međutim, ne zaboravimo da je Sava Mrkalј u svojoj poeziji dao odgovore na pitanja lјudskog licemerja i laži: ''Jao! Jao! Jao trista puta''. U lјudima i institucijama video je zmije-anakonde, vukove, risove i lavove. Imao je potpunu definiciju nepravde i zla: ''Zlo je mučno sadašnje podneti,/ Zlo nas bivše peče u pameti,/ Buduće već jede nas.''

Iako za života u znaku zvezde padalice, na nebu srpskoga jezika za sva vremena ostaje svetleći trag Save Mrkalјa, jedinstvenog pesnika, reformatora, polemičara, esejiste, erudite, filozofa, bogoslova, matematičara, učitelјa, besednika, vrsnog poznavaoca istorije, logike, fizike, hidrotehnike, arhitekture, metafizike, a uza sve odlično govoreći i čitajući francuski, nemački, ruski, jevrejski, italijanski, grčki i mađarski, te starogrčki, latinski i staroslovenski jezik. Velika je čast u smutnim vremenima dobiti nagradu sa prečistim imenom Save Mrkalјa, zaključuje dobitnik nagrade Nenad Grujičić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc