Ženska i muška pjevačka grupa „Banija“
Ženska i muška pjevačka grupa „Banija“
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u restoranu Belvud u Beogradu, organizovalo je Deseto jubilarno Banijsko veče.

Kaže se kad čuvamo sjećanja na nekoga, ona vječno i žive. Tako su Banijci, uz tradicionalne pjesme, igre i lijepo druženje, obnovili sjećanje na neprežaljenu Krajinu, i nezaboravljenu Baniju!

Do zvaničnog početka programa, dok su gosti pristizali, uz zvuke tambure i basa u izvođenju narodnih pjesama, dobrodošlicu su poželjeli “banijski slavuji“.

Predsjednik UO Zavičajnog udruženja Banijaca - Miroslav Kovjanić
Predsjednik UO Zavičajnog udruženja Banijaca - Miroslav Kovjanić
Na početku se obratila voditeljka programa, Mira Januzović, koja je pozdravila prisutne goste, a veče je u ime Organizacionog odbora „Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije “ otvorio predsjednik Miroslav Kovjanić. On je poželio dobar provod svim gostima uz druženje koje za cilj ima da se tradicija, kultura i običaji zavičaja njeguju i ne zaborave. On je ponosno naveo da se ove godine navršila decenija uspješnog rada Udruženja, iako je to bio težak i mukotrpan rad, sa mnogim problemima, kako finansijskim tako i organizacionim.

Predsjednik Udruženja Miroslav Kovjanić podsjetio je na najznačajnije projekte Udruženja tokom prethodnih 10 godina. „Tu su takmičenja na Baniji tj. u Malom Gradcu i Petrinji, zatim učešće na manifestacijama u Rujevcu, književno veče u Dvoru na Uni. Jedno od najljepših iskustava jeste kada je u Dvor odnijeto oko hiljadu knjiga pisanih ćiriličnim pismom. Takođe istakao bih i tradiconalni turnir u malom fudbalu u organizaciji Udruženja, izdavanje brošure pod nazivom „Održivost povratka na Baniju“ uz podršku Komesarijata za izbjeglice i poznato „Banijsko pleteno kolo“, manifestacija koja se već tri godine za redom organizuje u Ugrinovcima, uz podršku opštine Zemun i MZ Ugrinovci“, ispričao je on i dodao da Udruženje ima podružnicu u Novom Sadu, i da je planiran izbor svih radnih tijela kako bi njihov rad u Novom Sadu bio izjednačen sa centralom u Beogradu.

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, narodni poslanik Miodrag Linta
Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, narodni poslanik Miodrag Linta
Gostima se obratio zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, narodni poslanik Miodrag Linta. „ Banijci i ostali Krajišnici su u izbjeglištvu tj. u Srbiji, Srpskoj i drugim krajevima svijeta nastavili tešku i svakodnevnu borbu da svojoj djeci i unucima omoguće bolju budućnost. Najvažnije je da nisu klonuli duhom, da nisu zaboravili svoje porijeklo, običaje i kulturu. Udruženje Banijaca, prijatelja i potomaka Banije pravi je primjer kako se čuvaju kultura i običaji i posle 22- 26 godina izbjeglištva“, naveo je Linta.

Jedan od inicijatora osnivanja Udruženja Banijaca - Miloš Bajić
Jedan od inicijatora osnivanja Udruženja Banijaca - Miloš Bajić
Deset godina unazad vratio nas je Miloš Bajić, jedan od inicijatora osnivanja Udruženja. „2007.godine je sve počelo, od članova Sedme Banijske udarne divizije, koji su tada već bili stari, a željeli su da doprinesu radu i okupe Banijce ovdje u izbjeglištvu. Od tad smo počeli širiti nove vizije, okupljati članove, mnoge novinare, pisce, književnike i to traje i danas“, završio je on.

U zvaničnom dijelu programa nastupile su ženska i muška pjevačka grupa „Banija“ u izvođenju izvornih banijskih pjesama.

U nastavku večeri goste je zabavljala grupa „Momo i Dodir“ uz dobre krajiške pjesme, igralo se u parovima, a nisu izostali drmeš i užičko narodno kolo.

Zahvaljujući dobrim nagradama sponzora, organizovana je vrijedna i bogata tombola. Plesni podijum se potom ponovo napunio i tako je ostalo sve do ranih jutarnjih časova.

Ostale fotografije pogledajte u našoj FOTOGALERIJI

Veliki broj fotografija možete vidjeti i na sljedećim linkovima:
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc