Kotlicijada 3
ČIKAGO - Mesec oktobar u srpskoj zajednici u Čikago prošao je u znaku gurmanskih manifestacija po svoj prilici uvezenih iz otaddžbine. Tako je održana druga kotlićijada, sedma kestenijada i prvi put kupusijada verovatno ponukana uspesima ovih prethodnih. Sudeći po raspoloženjima organizatora i gostiju verovatno se na tome neće stati tako da možemo očekivati neku sledeću kobasicijadu ili slaninijadu i slične manifestacije.

Druga čikaška kotlićijada održana je prve nedelјe oktobra kod Sabornog hrama Svetog Vaskrsenja u Čikagu. Manifestacija je bila revijalnog karaktera i desetak kulinarskih ekipa je pored srnećeg, junećeg ili svinjskog gulaša pripremilo riblјu čorba i pileći paprikaš. Izgleda da nijedno veće druženje, pa ni ovo, nemože da prođe bez svinjskog i jagnjećeg pečenja, domaćih pića uvezenih iz Srbije i naravno srpske muzike.

Prva srpska kupusijada u Americi održana je krajem oktobra na imanju Srpske bratske pomoći u čikaškom predgrađu Lejk Vila.
Kotlicijada 6
Posetiocima je služen svadbarski kupus uz bogati muzički program. Dok je organizatore kotlićijade i kupusijede vreme poslužilo, organizatorima kestenijade, Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga, kiša je pokvarila prateće manifestacije.

Na crkvenom imanju Svetog Jovana Krstitelјa u naselјu Homer Glen kiša je sprečila da se druge nedelјe oktobra održe sportski susreti u fudbalu i balotama i pastirske igre u nadvlačenju konopca, bacanju kamena sa ramena, prevlačenju tolјage i druge.

Zauzvrat, posetioci Čikaške kestenijade su mogli da uživaju u dobroj muzici, za što su organizatori angažovali poznatog krajiškog izviđača Momu Stanića i nekoliko pjevačkih grupa, pečenim kestenima, ali i u domaćim kulinarskim specijalitetima među kojima je prednjačila sveža banijska kobasica pečena na žaru.


Ove godine kestenijada je organizovan po sedmi put i bila je u znaku 15. godišnjice Udruženja krajiških Srba „Prelo“. Povodom jubileja zaslužnim članovima i donatorima uruče su zahvalnice.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc