Putni nalog 2
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito pun mjesec nebo povremeno zablješti. Ubrzo nakon bljeska začuje se i potmula grmljavina, gubeći se negdje u daljini. Stoji Bokica sam na ćošku parka. Vojnić je gotovo prazan.

Prebire po mislima. Nekako mu je u ovoj situaciji i lakše nego drugma. Nije se ženio, nema djece, familije. Što vele naši: "Ni kučeta, ni mačeta". Odlazi u svoju kancelariju, poznatija kao pisarna. Uzima nekoliko uvezanih buntova matičnih knjiga. Kasnije odlazi u komšiluk preko puta njegove kancelarije. Iz visokih ormara poratne izrade vadi knjige i katastarske karte, crtane još iz vremena Austro-Ugarske, sa onim gizdavim, vitičasim slovima. Napunio je je općinsku “Ladu Nivu” do krova. Puno je i suvozačevo mjesto.

Otvara plastični poklopac ladice, stavlja u njega dokumente od vozila.

Putni nalog 6Bijela općinska “Lada Niva”, kupljena je davnih godina kako bi se sa njom moglo ići na terenske poslove. Već pomalo prorđalih pragova, ali uvijek pouzdana (jer Rus je to naprav'jo!), kreće prema zgradi gdje je godinama stanovao općinski pisar. Bokica otključava samački jednosobni stančić. Iz noćnog ormarića vadi svoj masivni foto aparat “Zenit”, u vrijeme kad je kupljen bio je vrlo kvalitetan ( jer Rus je to naprav'jo!). U torbu stavlja dva objektiva Carl Zeiss Jena (to Rus nije naprav'jo, neg Švabo!) i blic. Iz ladice vadi mnoštvo starih ispucalih filmskih rola.

Putni nalog 4Da nije bilo Bokice, malo toga bi bilo ovjekovječeno u Vojniću. Slikao nas je na nogometu, svadbama, štafetama, svečanostima, sahranama...Zaključava stančić, provjerava bravu. Bože, svi rade isto. Bolje je ostaviti širom otvoreno, da “kalašnjikov” ne razvaljuje vrata. Pali općinskog terenca, vraća se pred općinsku zgradu u kojoj je proveo radni vijek.

...Kancelarija mu nije bila daleko od ulaza, druga s desne strane dugog hodnika. Često sam znao doći do Bokice poštambiljati dokumente potpisane od sekretara. Tih godina se mnogo gradilo. Dobismo u kratkom vremenu tri tvornice. Imam obaveza preko glave. Urbanistički uvjeti, dozvole, tehnički prijem. Uz to mi je kolega na bolovanju, pa sam preuzeo i njegove obaveze. Stalno sam u preši sa vremenom, gorim. Bokica hladnokrvno sasluša što trebam, barem pet puta okrene papir na svaku stranu. Zagledava se, smješka se. Onda uzme papire. Prekriži ruke na guzici, gleda nešto kroz prozor prema visokim borićima u parku koji bacaju sjenu na kancelariju. Kad se smiluje uzima teški štambilj za ovjeru, pa još po koji mali. Potpisuje ovjeru onim svojim kaligrafskim slovima. Poslije potpisa zavalja po papiru onaj stari upijač sa masivnom drvenom ručkom, isflekan starom tintom. Kasnije sam se i ja malo dozvao pameti. Donesem mu dokument za ovjeru, pa mu kažem:

- Boki, imam ovih par građevinskih dozvola i urabanističkih uvjeta za ovjeriti.Nije mi žurba. Kad budeš mogo.

Iziđem van, pogledavam na sat, sve čepkam. Trebaju mi ovjere hitno. Odem do katastra. Prebijem koju sa Rašom, Mihajlom, Ljubom, Jadrankom. Vraćam se za manje od desetak minuta. Bokica baca onaj svoj tajanstveni smješak, čeka me sve poštabiljano....

Putni nalog 1Svraća ponovo u oćinsku zgradu, nešto je zaboravio. Prevrće po ladicama masivnog pisarskog stola. U drugoj ladici na svom starom mjestu u TOZ-ovoj palstičnoj kutijici leži njegovo omiljeno naliv pero. “Pelikan” zlatnog pera, sa diskretnim zeleno-crnim uzdužnim crtama. Poklopac mu je briljantno crn, sa zlatnim obrubom.

Odlazi iz općinske zgrade. Ni ne okreće se. Posmatra par traktora koji sporo promiču, vjerovatno Ličani koji su prikasnili, ili kakva naša sirotinja sa gornjeg kraja. Sjeda u “Ladu Nivu”. Na volanu postavlja blok. Popravlja indigo papir da puno ne strši. Piše nešto, uz škiljavo svjetlo. Dugo popunjava. Pouzdani “Pelikan” škripuće vrhom zlatnog pera po papiru. Može biti da je i prazan. U lijevom donjem uglu na praznu crtu upisuje datum:
06. august 1995. godine.

Nasuprot datuma u istoj visini crtica na koju se upisuje ime i potpis vozača. “Pelikan” zaigra, napravi nekoliko karakterističnih pokreta, koji su mu već ušli u krv. Kitnjast potpis općinskog pisara ostavi trag tinte na papiru.

Stavljai poklopac na “Pelikana”, zatiče ga u džep šarene ljetne košulje. Iz džepa je virio samo dio crnog poklopca sa pozlaćenom glavicom.

Putni nalog 5“Lada Niva” pod okriljem noći punog mjeseca i neobično zvjezdanog neba napušta varošicu. Tanke ruske gume promjeniše zvuk i zabrujaše kad naiđe na kocku Kresojević mosta. Zavi udesno, još neko vrijeme su se vidjela zadnja svijetla, kao dvije krijesnice.

Dočepa se nekako Topuskog. Tu u masi sa narodom provede dva dana i noći čekajući pregovore. Odlučeno je da će se ići auto-putem. Kasno popodne krenu četvrtom kolonom po redu. U Sisku mu pred samim Viktorovcom razbiše šoferšajbu. U ćošku za uspomenu ostaše tragovi od kamenja i raspukline. Pred izlazom iz Stružeca prema auto putu, nekakva baba ga dočeka sa hrpom kamenja. Razbi mu desno bočno. Poleti sitna srča. Ovaj put spasiše ga debele općinke knjižurine. Par sitnijih komada stakla zapara mu ruku na volanu. Put se oduži, zastaje se stalno. Pred samu zoru prođe Spačvanske šume. Tu je kolona dugo stajala. Kasnije opet krenu. Polako se primiče granici.

Hrvatske vojska i policijski inspektori u civilu kontrolišu vozila. Na stranu ostavljaju vozila koja nisu privatno valsništvo, izuzetno ako im se baš svidi. smiley-wink

Prilazi Bokica sa “Ladom Nivom”. Pruža svoje dokumenete, vozačku, saobraćajnu od vozila i putni nalog. Inspektor u teksas košulji pažljivo pregledava dokumente. Dugo lista. Bokica gleda u niklovanu “Berettu”, nehajno zataknutu za pas desne strane.

Inspektor izdvaja vozilo na stranu, ipak se radi o općinskom tj. državnom vozilu, uz to natovarenog dokumentacijom. Smješak mu ne silazi sa lica. Zove kolegu da nešto vidi.

Pokazuje mu Bokičin putni nalog. Stari administrativac i čovjek koji vjeruje potpisanom i poštambiljanom papiru ne kreće ni u bježaniju bez putnoga naloga.

Među ostalim podatcima o vozilu u sred naloga ima i jedna rubrika na kojoj piše relacija, tj. mjesto od kud se kreće i kuda se ide. Bokica je svojim gizdavim rukopisom popunio i tu rubriku, u kojoj stoji:
Vojnić – NEPOZNATO. smiley-smile

Jedna od sedamdesetak kratkih ratnih i poratnih priča iz “zadnjeg” rata, iz zbirke pod nazivom “Krajino neko misli nate… Ma misli moj k . . . c
Ako ikad izađe ova zbirka priča na zadnjoj strani omota će stajati tekst: Napisao ŽELJKO KRESOJEVIĆ.
Živi u Holandiji, ne svojom krivicom. Ovo mu je prva knjiga, do sada nije ništa izdao smiley-smile , pa ni .......
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc