Milojko Budimir
BEOGRAD
- Hrvatska je negativno reagovala na izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“ koja je za Međunarodni dan holokausta 27. januara o.g. postavlјnjena u sedištvu Ujedinjenih nacija u Nјujorku. Kada nije uspela da spreči njeno organizovanje uputila je protesnu notu Srbiji, u kojoj navodi da se na izložbi manipuliše brojem žrtava u Jasenovcu i sa ulogom koju je tada imao kardinal Alojzije Stepinac. Ovakvo reagovanje izazvalo je nezadovolјstvo ne samo u Srbije, nego i kod svih antifašista u svetu. Ovo je bilo protumačeno da Hrvatska i dalјe ne želi da se sazna istinu o tom zloglasnom logoru za vreme postojanja NDH.

Jedan od autora izložbe izraelski ekspert za holokaust Gideon Grajf, izjavio je „da glasovi stotina hilјada nevinih žrtava Jasenovca i svih logora smrti u Hrvatskoj, koji su surovo i na najbrutalniji način pobijeni, dozivaju nas iz utrbe zemlјe sa molbom da ne budu zaboravlјeni.... Taj naš glas, zapravo, mora da bude vrisak pošto njihove ubice Hrvati sa svojim prijatelјima sve jače pokušavaju da izbrišu tragove zločina, da ponovo pišu istoriju i da izvrnu činjenice.“

I dok je Hrvatska gotovo bez povoda uputila protesnu notu, na opravdane kritike na stalne muzejsku postavku u Jasenovcu koja je otvorena 2006. godine, i do danas nije reagovala.

Koliko je ova postavka „sramotna“ govori i činjenica da su je tada kritikovali Stipe Mesić i Ivo Sanader da „nije dovolјno opisana brutalnost logora i nije dovolјno prikazan užas koji se tamo dogodio“.

Negativnu ocenu izrekao je tada i direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraim Zurof nazivajući postavku muzeja i edukacionog centra „velikim razočarenjem“. Tuđmanove teze o „jasenovačkom mitu“ utemelјene su preko ove muzejske postavke. Reč je o izostanku geneze ustaštva i „NDH“, poricanju Jasenovca kao koncentracionog logora genocidnog uništenja i njegovo proglašavanje za radni logor, višestrukom umanjivanju broja žrtava genocidnog zločina itd. „Na moje zaprepaštenje i nevericu, ovde nije prikazana ni jedna jedina fotografija ni jednog komadanta Jasenovca ili bilo koga od glavnih zločinaca koji su vodili logor. Dakle, ništa o Vjekoslavu Maksu Luburiću ili Ivici Matkoviću ili Miroslavu Filipoviću Majstoroviću, ili Ljubi Milošu ili Dominiku Pičiliju, ili baram o Šakiću. Kao da nije bilo ni jednog dokumenta lične odgovornosti za genocid nad Srbima i Romima, holokaust nad Jevrejima i za ubijanje hrvatskih antifašista“, ukazuje Zurof i podseća da je Hrvatska osudila komadanta tog logora Dinka Šakića. Zamjera što na glavnom popisu žrtava uz njihova imena nema podataka o njihovoj nacionalnoj ili verskoj pripadnosti. „Ovde ništa ne objašnjava kako se to desilo. Jasenovac nije bio cunami, nije se dogodio sam od sebe. Neka mlađa osoba koja uđe ovde neće shvatiti kako je nastala Nezavisna država Hrvatska i zašto se usmerila na ove lјude“. Zurof je tada posebno zamerio što je izbegnuta induvidualizacija zločinaca i sva krivica prebačena na apstraktne „ustaše“, kao da Jasenovac nije bio delo celokupne NDH.

U novu postavku Muzeja se nije vratila oko trećina predratne muzejske građe. Deo eksponata otuđili su hrvatski vojnici kada su u septembru 1991. zauzeli Jasenovac, a od sigurne propasti za vreme građanskog rata muzejski fundus spasio je bivši kustos Simo Brdar, koji je sve sklonio u Republiku Srpsku. Pre te stalne postavke građa je preko SAD i posredstvom židovskih organizacija i muzeja vraćena u Hrvatsku.

Jasenovac
Reakcije na novu postavku su bile burne. Najsnažnije su odjeknule kritike članice Saveta Julijane Koš, predstavnice Jevrejske opštine Zagreb po kojoj „ustaše bi bile zadovolјne postavkom. To je skandal i sramota. Među 136 redaka teksta o žrtvama nema ni jednog koji nije uvredlјiv za žrtve. Jasenovac se naziva radnim logorom, piše da je među pritvorenicima bilo prostitutki i kriminalaca, što je strašno“.

Predsednica Saveta Spomen – područja Jasenovac Zorica Stipetić smatrala je da je „važno osvestiti spoznaju o tome što je bio Jasenovac, inače ćemo biti saučesnici u zločinu“.

Dr Milan Kolјanin iz Instituta za savremenu istoriju, smatra da se na lažnoj tezi da je to bio radni logor zasniva sadašnja stalna postavka na spomen-području Jasenovac. To je doživelo veoma ozbilјne kritike od kompetentnih lјudi, tako da današnja stalna postavka ne može da pruži pravu sliku onoga što se dogodilo u tom logoru za vreme Drugog svetskog rata. A to je jedan od najvećih logora na tlu Evrope i jedini logor smrti van kontrole nacističke Nemačke.

Nakon obilaska nove postavke utisci i reakcije preživelih jasenovačkih logoraša su bili uglavnom negativni. Jedna od osnovnih zamerki je bila što su spiskovi nepotpuni i da nedostaju imena njihovih bližnjih za koje je već odavno poznato da su tu stradali. Takođe, često je navođeno da na određenim prikazima dece u logorima nije decidno rečeno kojoj su naciji pripadali, zašto su tu završili i šta se sa njima desilo.

Saradnik Centra „Simon Vizental“ za Hrvatsku Salamon Jazbec već je tada upozorio na potrebu ispravnog učenja mladeži u Hrvatskoj u pogledu Drugog svetskog rata na tlu Hrvatske, karaktera kvinsliške NDH i zločinačkog ustaškog pokreta, razmere i strahotu Holokausta u Hrvatskoj kao i genocida nad Srbima od 1941. do 1945., i ostalih tema iz te nemile ere. Prema Jazbecu – novi postav Memorijalnog muzeja u Jasenovcu tome neće ni malo pomoći, već će delovati kontraproduktivno, s obzirom da zamaglјuje i nedovolјno naglašava zločinački karakter ustaškog režima, strahote ustaških konclogora i logora smrti Jasenovac.

„Ovde se daje jedna ulepšana, gotovo romantiozirana slika logorskog života na tom prestrašnom mestu masovnog stradanja stotina tisuća nevinih lјudi, što je nedopustivo i bit logora smrti pretvara u nakaradnu trivijalizaciju smrti sa svođenjem logorskog života na tek jednu inačicu moguće egzistencije u zločinačkoj NDH“..

I pored svih pomenutih kritika ova postavka nije doživela nikakve promene do danas, dok je na reagovanje iz Hrvatske organizator izložbe prekrio sliku Alojzija Stepinca. Iako je slika prekrivena sigurno se ne može sakriti istina i sramna uloga koju je imao kardinal Alojzije Stepinac i katolički kler oko prekrštavanja i drugih zločina koji su počinjeni nad Srbima za vreme postojanja NDH.

Milojko Budimir,
Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske i
član Odbora SPC za Jasenovac
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc