pu spas za sve nas
BEOGRAD
- Predstava “Pu, spas za sve nas“, a potom i tribina na temu “Da li znaš ko je Dijana Budisavljević“ biće održani 9.11. u 20h na sceni Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić“. Režiju predstave potpisuje Jelena Puzić, a za tekst je zadužena Nina Džuver.

Dijana Budisavljević je bila Austrijanka udata za srpskog hirurga u Zagrebu Julija Budisavljevića. Njen humanitarni rad otpočeo je pokretanjem akcije koja je u početku pomagala ženama i deci u koncentracionim logorima na teritoriji NDH a onda spontano prerasla u veliku akciju spasavanja dece iz tih logora. Kartoteka koju je Dijana vodila sadržala je veoma precizne podatke o deci sa idejom da se njihov identitet sačuva. Procenjuje se da je u Dijaninoj akciji uspešno izvučeno između 8.000 i 10.000 dece iz koncentracionih logora. Po završetku rata OZNA oduzima kartoteku i prekida dalji rad Dijane Budisavljević.

I austrijski pisac Vilhem Kues bio je inspirisan delom Dijane Budisavljević, a u svojoj knjizi “Dijanina lista“ priča istinitu priču o izuzetnoj ženi, koja je tokom Drugog svetskog rata sprovela jednu od najvećih humanitarnih akcija ne samo na tlu podeljene i okupirane Jugoslavije nego i u Evropi pod okupacijom ili dominacijom nacističke Nemačke.
 
Vilhelm Kues je uspeo verno da dočara ono što je bilo osnovno: atmosferu masovnih progona i smrti. Njegova knjiga ima izuzetan značaj za upoznavanje široke javnosti s jednim tako važnim humanitarnim poduhvatom kakav je spasavanje srpske dece iz ustaških logora.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc